Блог

Чому іноземні інвестори не рвуться в Україну? Чому наша країна на 100-х позиціях в рейтингах щодо легкості ведення бізнесу? Чому урядовці та парламентарі не переходять від декларацій до справ? Відповіді на ці запитання в нашій щоденній рутині та тих процедурах, які потрібно проходити, щоб якось штовхати свій бізнес вперед.

Один з потенційних іноземних партнерів хоче приїхати в Україну для проведення переговорів щодо подальшого розвитку нашого проекту та щоб зустрітися з потенційними клієнтами. Він регулярно здійснює такі візити уже протягом 3-ох останніх років. Оскільки він не є громадянином країни ЄС, США, Канади чи Японії, то для візиту в Україну йому потрібна віза.

Звернувшись черговий раз в консульство України в країні проживання (Південно-Африканська Республіка), він зазвичай подав запрошення від української компанії, оформлене на фірмовому бланку з вказанням усіх необхідних данних. Однак цього разу йому повідомили, що має бути оформлене офіційне запрошення, видане іміграційним офісом при поліції (переклад зі слів).

Об’їхавши декілька паспортних столів та районних ВВІР(-ів), я таки знайшов місце де такий документ можна оформити. Це виявилося Управління громадянства, іміграції та реєстрації фізичних осіб УМВСУ у Львівській області (ВГІРФО) на вул. Руданського, 3 (колишній обласний ВВІР). Стоячи в черзі, я сподівався, що зараз заповню якусь анкетку, поставлю печатку (взяв спеціально зі собою) і отримаю на руки щось, що зможу одразу ж вислати в ПАР для оформлення української візи.

В розмові з дуже приємною і ввічливою працівницею цього закладу, я зрозумів що усе далеко не так просто і швидко. Отже, для оформлення запрошення від юридичної особи потрібно: заповнити "Клопотання юридичної особи для оформлення запрошення іноземця чи особи без громадянства на отримання візових документів для в’їзду в Україну", оплатити квитанції на загальну суму 105 грн (по перерахунку не можна, бо оригінали квитанцій прикріпляються до пакету документів) і надати (УВАГА!) документи за переліком:

1. Бланк заяви

2. Паспортний документ керівника установи, підприємства.

3. Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи та її статут!!!

4. Документ на право власності юридичної особи на приміщення (договір оренди на приміщення)!!!

5. Наказ на призначення працівників, які відповідають за прийом та оформлення документів іноземцям та особам без громадянства.

6. Гарантійний лист юридичної особи, що запросила іноземця або особу без громадянства, про взяття на себе зобов’язань із сплати всіх витрат особи, пов’язаних з її перебуванням в Україні та виїздом з України.

7. По дві фотографії розміром 3,5х4,4 керівника підприємства, установи чи організації або уповноваженої ним особи та працівника, відповідального за роботу з іноземцями.

8. У разі необхідності керівник підприємства, установи чи організації може надати інші документи, що підтверджують відсутність перешкод для оформлення запрошення (цікаво які це?).

9. Довідка з банку про відкриття рахунків.

10. Контракт (договір).

Я так підрахував, що це обійдеться мені в дві сотні гривень і декілька днів клопотів. А такий перелік документів я, навіть, не подаю в посольство, щоб отримати Шенгенську візу.

І чи варто запрошувати когось в цю країну? І взагалі, чи варто тут робити якийсь бізнес?

Ігор Маркуц, засновник ТзОВ "Компанія Будучність"

 



Warning: Unknown(): Your script possibly relies on a session side-effect which existed until PHP 4.2.3. Please be advised that the session extension does not consider global variables as a source of data, unless register_globals is enabled. You can disable this functionality and this warning by setting session.bug_compat_42 or session.bug_compat_warn to off, respectively. in Unknown on line 0